En gravid kvinna med ökad ångest, en samberoende hustru till en beroende make, en flicka med apati … vad är vanligt mellan dessa människor apotekpotensmedel? Alla är inte bara klienter till psykologer, utan också hjältarna i podcasten, var och en utgåva är en inspelning av en psykoterapeutisk session. Det som ger dem del i sådana projekt är ett separat stort ämne. Och vad kan lyssnare få för sig själva?

"Berätta oss, snälla, vilket problem du kom med, vad vill du diskutera idag," föreslår psykologen, och jag har hundra procent känsla av att jag är vid sessionen. I själva verket låter dessa ord uteslutande i mitt huvud: Jag går längs gatan i hörlurarna och lyssnar på nästa podcast.

Avsnittet består helt och hållet av att spela in ett riktigt möte mellan en klient och en psykolog. Först är det på något sätt generad: känslan av att jag avlyssnade på en konfidentiell konversation eller av misstag hamnade där jag inte borde vara. Men nyfikenhetsövervakter. Sådana podcasts (inte att förväxla med en show av ett annat format, inom vilka olika hjältar pratar om sin diagnos) blir mer och mer, och författaren som en person som har varit i terapi i många år är intressant att lyssna på dem.

Och vad är människor som är relaterade till denna process med en försiktig? Hur psykologer förhåller sig till sådana projekt och varför gör dem?

"Podcasts hjälper till att hantera rädslan för det okända och besluta om den första resan till terapeuten"

Kristina Vazovsky, producent av podcasten "Jag lyssnar på dig"

Vårt projekt "I Lyssna på dig" hjälper till att slåss på en gång med flera fel när det gäller psykoterapi. För det första är många säkra på att det är värt att gå till terapi bara om allt är väldigt dåligt: ​​Jag vill dö, livet går nedför, men om "bara ledsen" måste du klara dig själv. Jag håller inte med detta: enligt min mening är det möjligt att kontakta en specialist även i "Everything OK" -stadiet, för att inte ta till en stat när ingenting vill.

För det andra tror många att endast vissa problem kan diskuteras med terapeuten: skador, allvarliga chocker, förluster-och alla andra problem för terapi inte bär. Därför, när man skapade en podcast, var det så viktigt att visa processen för terapi från insidan så att lyssnarna inser att olika frågor kan diskuteras med en specialist. Allt som stör livskvaliteten på ett eller annat sätt.

Och detta är verkligen verklig terapi: det finns inga tredje parter vid sessionerna, och klienten och terapeuten glömmer snabbt mikrofoner och är helt nedsänkta i processen. I allmänhet, lyssna på sådana podcast, verkar det för mig, bidra till destigmatisering av psykoterapi, hjälper lyssnare att hantera rädslan för det okända och besluta om den första resan till specialisten.

"När du lyssnar på detta förstår du bättre hur terapi är ordnad och varför det behövs"

Men vad folk säger om detta "på andra sidan mottagaren":

  • ”Jag satte mig lätt på platsen för patienten, ropade hela frisläppandet. Jag tror nu att jag vet vad som händer med mig, och jag kan lösa den interna konflikten "
  • "Första gången jag hörde sessionen med en psykoterapeut, innan jag bara såg på bio"
  • "Sådana podcast är särskilt värdefulla för dem som inte har möjlighet att regelbundet besöka en psykolog."
  • "Det hjälper att känna sig inte så ensam med sina problem och sprider ett gäng myter om terapi"
  • ”Varje gång jag tänker, men som om jag själv svarade på många av de frågor som deltagarna i podcasten diskuterar. Och några tekniker, tror jag, kan passa mig "
  • ”Jag är bara i början av behandlingsvägen från depression och ångest, och varje gång jag hör människor prata om mina sjukdomar kollapsar stigma i mig, hat mot mig själv och adoptionen av mig själv, önskan att ta hand om mig själv , älska mig själv och gör bättre för dig själv ".

Lyssnare på podcasten "Det är bra att du sa detta" och "Jag lyssnar på dig" delar intryck. Bekräfta deras slutsatser och några psykologer.

Author Image

san_admin

Leave A Comment